Вітамін D - це нутриєнт, гормон і імуномодулятор. Вітамін D (кальциферол) - жиророзчинний вітамін-похідний дегідрохолестерола, утворюється в нашому організмі (в шкірі) під дією ультрафіолетових сонячних променів у вигляді вітаміну D-3 (холекальціферол). Існує, крім того, менш активний вид цього вітаміну, який утворюється в шкірі людини з рослинної їжі, багатою ергостерином - D-2 (ергокальціферол). Зі шкіри вітамін D надходить в печінку, де перетворюється в форму гормону, який регулює гомеостаз кальцію, а потім в нирки. Ця активна форма вітаміну D викликає в кишечнику і в нирках утворення специфічного кальцій-зв'язуючого білка, який підсилює всмоктування кальцію в тонкій кишці і одночасно прискорює його всмоктування в нирках, повертаючи цей мікроелемент в кров і зменшуючи його втрати з сечею.
Дефіцит вітаміну D може виникати при нестачі в харчуванні, при недостатньому його освіту в шкірі при дії сонячного світла, при захворюваннях печінки і нирок. Україна та інші держави нашої смуги розташовані в зоні низької інсоляції, тому практично всі їхні жителі входять в групу ризику по дефіциту вітаміну D .
Вітамін D необхідний не тільки для регуляції рівня кальцію в крові і мінеральної щільності кісткової тканини. Встановлено, що багато органів і тканини нашого організму мають рецептори вітаміну D, а значить, вітамін D впливає не тільки на кісткову тканину, але і на багато інших органів і системи. Як гормон він також залучений в регулювання більше, ніж 200 генів тіла (організму) і має багатофункціональний дію.
Хронічний дефіцит вітаміну D є фактором ризику розвитку ряду важких захворювань з тривалим неактивним періодом.
Для здоров'я опорно-рухової системи: вітамін D необхідний для регуляції обміну кальцію і фосфору при формуванні кісткової тканини, зубів і для профілактики і лікування остеопорозу.Збільшує всмоктування кальцію і фосфору в тонкому кишечнику, зворотне всмоктування кальцію в нирках.Збільшує вироблення гормону паращитовидної залози (парат-гормону) і активність клітин остеокластів, що регулюють надходження кальцію в кров при дефіциті кальцію крові.
Для здоров'я імунної системи: вітамін D підтримує вроджений і набутий імунітет, впливає на функцію клітин крові лімфоцитів і активність клітин крові - макрофагів , . Бере участь в синтезі власного інтерферону. Встановлено імуномодулююча роль вітаміну D - він формує противірусний і антибактеріальний імунітет (при туберкульозі) з виробленням антитіл. Під впливом вітаміну D відбувається утворення клітин крові.
Для здоров'я шкіри: вітамін D регулює розмноження і різновид клітин шкіри і може бути використаний при лікуванні псоріазу, вітіліго і онкології. Зменшує ризик і прояви аутоімунних реакцій.
Ендокринна система: вітамін D регулює функцію щитовидної залози, підшлункової залози, статевих залоз; регулює ембріональний розвиток плода, сперматогенез і репродуктивну функцію, регулює ДНК. Знижує ризик цукрового діабету 1 типу (збільшує секрецію інсуліну).
Підтримує здоров'я бар'єрних систем: дихальної системи і кишечника. Регулює важливі процеси життєвого метаболізму: синтезу АТФ для енергії, згортання крові, детоксикації етанолу та ін.
Здійснює профілактику: серцево-судинних захворювань, розвитку розсіяного склерозу.
Здійснює профілактику пухлинних захворювань: товстої кишки, нирок, яєчників, молочної та передміхурової залози.
Діти: дефіцит вітаміну D - це основна причина розвитку рахіту у дітей. Виявлено, що надмірна вага під час вагітності призводить до дефіциту вітаміну D у матері і дитини протягом усього життя.
Здоров'я нервової системи: дослідження показали, що при нестачі вітаміну D можуть спостерігатися погіршення пам'яті, безсоння, нестабільність настрою.
У продуктах харчування вміст вітаміну D недостатнє. При звичайному харчуванні в наш організм з їжею надходить близько 0,7 - 5,4 мкг вітаміну D на добу, що явно недостатньо для підтримки нормальної забезпеченості.
Надходження його може бути збільшено до 10 мкг за рахунок включення в харчування продуктів, багатих вітаміном D (риб'ячий жир з печінки тріски (250 мкг / 100 м) печінку тріски (100 мкг / 100 м) жирна оселедець (22,5 мкг / 100 м) яєчний жовток і м'ясо - 2,0 мкг, яловича печінка і вершкове масло - 1,3-1,5 мкг на 100 г продукту.
У більшості полівітамінних препаратів вміст вітаміну D коливається від 2,5 до 10 мкг, що не забезпечує фізіологічну потребу. Тому ми рекомендуємо приймати вітамін D додатково.
Вітамін D-3 отриманий в результаті біотехнологічного синтезу з натурального екологічно чистої сировини Нової Зеландії. Як підсолоджувачів додані маннитол, відповідний фармацевтичним стандартам, сорбітол, ксілітол з натуральних джерел, що не містять ГМО.
- Підтримка здоров'я імунної системи.
- Підтримує здоров'я дихальної системи.
- Підтримує здоров'я опорно-рухової системи
- Підтримує настрій і здоров'я мозку і загальний стан організму.
- Допомагає підтримувати здоров'я серцево-судинної системи при адекватних рівнях споживання.
- Підтримує здоров'я кишечника.
Склад
1 таблетка 355мг: вітамін D-3 (холікальціферол) - 600 МО-15 мкг, сорбітол, маннитол, ксилитол, стеаріновая кислота, стеарат магнію, натуральний ароматизатор тропічних фруктів, лимонна кислота.
Застосування
Дорослим 1 таблетка в день під час їжі